Կարո ՞ղ է արդյոք ցինկն օգնել մրսածության դեպքում
Ցինկը չի կարող պաշտպանել կորոնավիրուսային վարակից, բայց այն շատ առողջարար միկրոէլեմենտ է առողջության համար, որն ամեն դեպքում պետք է ներառվի սննդակարգում: Կարծիք կա, որ այն արդյունավետ է մրսածության ժամանակ: Արդյո ՞ք դա այդպես է:
Ըստ 7 կլինիկական հետազոտությունների` ցինկի միացություններից սառնաշաքարներն արագացնում են ցրտից վերականգնումը մոտ 33 տոկոսով: Դա նշանակում է, որ սովորական մրսածության դեպքում, որը տեւում է մոտ մեկ շաբաթ, ցինկի շնորհիվ կարող եք 2 օր պակաս հիվանդ լինել: Սակայ դրա համար պետք չէ ցինկի միացություններից սառնաշաքարներ ընդունել առաջին ախտանիշների ի հայտ գալուց հետո 24 ժամվա ընթացքում:
Սակայն պետք է հաշվի առնել, որ մետաանալիզը հետազոտություններ է ներառում, որոնք ուսումնասիրվել է ոչ թե հաբերի, այլ ցինկի միացություններով սառնաշաքարների արդյունավետությունը. այն դանդաղորեն ազատվում է ներծծման ժամանակ: Ուստի հայտնի չէ` կարող են արդյոք հաբերը կամ կապսուլները նույն ազդեցությունն ունենալ, թե ոչ: Դա պարզելու համար պլացեբո վերահսկելի լուրջ հետազոտություններ են անհրաժեշտ, որոնք դեռ չեն իրականացվել:
Արժե՞ արդյոք այդ դեպքում ցինկ ընդունել:
Մասնագետների կարծիքով` եթե ինքնուրույն ցինկ ընդունել, դա կարող է մի շարք տհաճ կողմնակի բարդությունների հանգեցնել, ինչպիսիք են սրտխառնոցը, ուժեղ փսխումը, լուծը, սպազմերը, գլխացավերը եւ «լավ» ԲԽԼ խոլեստերինի մակարդակի իջեցմանը: Եթե պարբերաբար ցինկ ընդունել` գերազանցելով դեղաքանակը (որը դժվար է հաշվարկել առանց բժշկի նշանակման), դա կարող է մարմնի համար մեկ այլ կարեւոր հանքանյութի` պղնձի պակասի հանգեցնել: Բացի այդ, ցինկը կարող է թուլացնել որոշ դեղատոմսային դեղամիջոցների ազդեցությունը:
Ուստի խնդիրներից խուսափելու համար օրգանիզմում ցինկի օպտիմալ մակարդակը խորհուրդ է տրվում պահպանել հավասարակշռված սննդակարգով:
Ցինկ պարունակող սննդամթերքներն են.
Մսամթերքից` տավարի միսը, խոզի միսը եւ գառան միսը
Թռչնամսից` հնդկահավը եւ հավի միսը
Բանջարեղենից` կաղամբը, ոլոռը, ճակնդեղը, ծնեբեկը
Ձկներից` տափակաձուկը, սարդինա, սաղմոնը
Հատիկաընդեղենից` լոբին, ոսպը, սիսեռը
Ընկույզներից եւ սերմերից` դդմի սերմերը, քեշյու ընկույզը
Կաթնամթերքից` կաթը, բնական յոգուրտը, կաթնաշոռը եւ պանիրը:
Հացահատիկային մշակաբույսերից` հերկուլեսը, շագանակագույն բրինձը, քվինոան
Խեցեմորթներից` ոստրեները, խեցգետինները, միդիաները;
Ձուն
Կարծիքներ