Լակտոֆերին սպիտակուցը կարող է արդյունավետ միջոց լինել COVID-19-ի դեմ․ գիտնականներ
Լակտոֆերին սպիտակուցը կարող է արդյունավետ միջոց լինել COVID-19-ի դեմ, պարզել են Միչիգանի համալսարանի գիտնականները:
Այս մասին նրանք ավելի մանրամասն ներկայացրել են Proceedings of the National Academy of Science ամսագրի հոդվածում:
Հետազոտողները օգտագործել են մարդկային բջիջներ, որոնք բուժվել են ավելի քան 1400 դեղամիջոցով և առանձին միացություններով SARS-CoV-2 վարակից առաջ և հետո, այնուհետև արդյունքները վերլուծել են նյարդային ցանցերի միջոցով:
Այսպիսով, նրանց հաջողվել է գտնել COVID-19- ի դեմ միջոցների 17 պոտենցիալ դեղամիջոց: Դրանցից յոթը, ներառյալ ռեմդեսիվիրը, որոնք արդեն հաստատված են օգտագործման համար, արդեն նմանատիպ այլ ուսումնասիրություններում արդեն դիտարկվել են:
Գիտնականները փորձարկել են այս միացությունները տարբեր տեսակի բջիջների, այդ թվում ՝ մարդու թոքերի բջիջների վրա ՝ նմանակելու SARS-CoV-2 վարակը շնչառական տրակտում: Նրանցից ինը հակավիրուսային ակտիվություն են ցուցաբերել: Ամենից լավը լակտոֆերինը կրծքի կաթի մեջ պարունակվող սպիտակուցը, որը նույնպես վաճառվում է որպես կովի կաթից ստացված սննդային հավելում, ամենալավն էր կատարում իր աշխատանքը:
Լակտոֆերին - մարմնի իմունային համակարգի բաղադրիչներից մեկը, դեր է խաղում ոչ հատուկ հումորալ իմունիտետի աշխատանքում, կարգավորում է իմունոկոմպետենտ բջիջների գործառույթները: Նախկինում պարզվել էր, որ այն ունակ է կապել վիրուսային բնույթի անտիգեններ, այդ թվում `լակտոֆերինը արդյունավետ էր ցիտոմեգալովիրուսի, ՄԻԱՎ -ի և այլ պաթոգենների դեմ, թեև հիմնականում լաբորատոր պայմաններում:
Նոր դեղերի մշակումը կարող է երկար տարիներ տևել, նշում են հետազոտողները, ուստի եղածների մեջ արդյունավետ դեղամիջոցներ գտնելը շահութաբեր ռազմավարություն է, ընդգծում են հետազոտողները: Մոտ ապագայում թիմը պատրաստվում է ստուգել ՝ արդյո՞ք լակտոֆերինը արդյունավետ կլինի իրական աշխարհում SARS-CoV-2 հիվանդներով հիվանդների բուժման մեջ: Մնում է նաև պարզվել, թե որքանով է այն կարող դիմակայել կորոնավիրուսի դելտայի լարվածությանը:
Կարծիքներ