Համեղ եւ օգտակար. ի՞նչ դրական ազդեցություն է թողնում ձմերուկը առողջության վրա
Ձմերուկը, բացի այն, որ շատ համեղ է, բազմաթիվ օգտակար հատկություններ ունի: Այն հրաշալի միզամուղ է, դրական է ազդում սրտանթային համակարգի, լյարդի, լեղապարկի վրա:
Ահա 6 պատճառ, որ ձմերուկն անհրաժեշտ է ներառել ամենօրյա սննդակարգում՝ մինչեւ սեզոնի ավարտը:
Այն ցածր կալորիականություն ունի, 92 տոկոսով բաղկացած է ջրից
Ձմերուկը հրաշալի կերպով օրգանիզմն ապահովում է հեղուկով, այն ցածր կալորիականություն ունի, փոխարենը հարուստ է բջջանյութով: Կարելի է ձմերուկ ուտելով կշտանալ ու միեւնույն ժամանակ քիչ կալորիա ընդունել:
Պարունակում է անփոխարինելի նյութեր ու միացություններ
154 գրամ ձմերուկը պարունակում է հետեւյալ վիտամինների ու հանքային տարրերի օրական պահանջի մի մասը։
С վիտամին՝ 21%
А վիտամին՝ 18%
Կալիում՝ 5%
Մագնեզիում՝ 4%
B1, B5 եւ B6 վիտամիններ՝ 3%
Քաղկեղի դեմ պայքար
Ձմերուկը հարուստ է լիկոպինով, որը նվազեցնում է քաղցկեղի որոշ տեսակների առաջացման հավանականությունը:
Սրտի առողջություն
Ուսումնասիրություները ցույց են տալիս, որ նույն լիկոպինը օգնում է նվազեցնել «վատ» խոլեստերինի մակարդակը, դրական ազդեցություն է թողնում արյան ճնշման վիճակի վրա: Ձմերուկի մեջ առկա նյութերը դրական ազդեցություն են թողնում սրտի առողջության վրա:
Նվազեցնում է բորբոքային պրոցեսները
Հակաօքսիդանտների բարձր քանակի եւ С վիտամինի շնորհիվ ձմերուկը նպաստում է օրգանիզմի բորբոքային պրոցեսի նվազմանը:
Թուլացնում է մկանային ցավերը
Ցիտրուլլին ամինաթթուն, որն առկա է ձմերուկում, օգնում է մեղմացնել մկանային ցավերը: Ձմերուկի հյութն օգնում է ցիտրուլլինի յուրացմանն օրգանիզմի կողմից:
Օգտակար է մաշկի եւ մազերի համար
А նախավիտամինը և եւ С վիտամինը, որոնցով հարուստ է ձմերուկը, անփոխարինելի են մաշկի եւ մազերի առողջության համար:
Կարծիքներ